Tofu szójaszószban

 Az ázsiai  komyhát nemcsak azért szeretem, mert nagyon-nagyon finom tud lenni és rengeteg zöldséget használ, hanem azért is, mert különösen ügyelnek arra, hogy az étel már megjelenésében is kényeztesse a szemet (persze, egy süteménnyel nem tudja felvenni a versenyt egy ilyen szószos jellegű étel). Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy legtöbbjüket gyorsan el lehet készíteni. Ha beszerezzük előre azokat az alapanyagokat, amik a sarki közértben nem kaphatók, akkor már könnyű dolgunk van. Az előkészítés (tisztítás, darabolás stb) fázisa a leghosszabb folyamat, és ezt érdemes előre megtenni, mert a sütés-főzés márcsak percek kérdése, és nincs idő közben másra.
A tofuról még pár szót: ázsiai boltban szoktam beszerezni, ott több féle van, a puhától a keményig. Ehhez az ételhez általában félkeményet vagy puhát használok. A puha esetében vigyázni kell a sütésnél, hogy ne essen szét.



2 személyre
8-10 szelet tofu (1 cm vastagságúra vágva)
olaj
zöldhagyma vékonyra szelve

szósz
6 ek szójaszósz
4 gerezd foki felszeletelve
3-4 cm-es friss gyömbér csíkokra vágva
1 tk szezámolaj
1 ek szezámmag / pirítva is lehet
fél-1 ek barna cukor
pár vékony szelet erős paprika vagy fél-1 db chili apróra vágva

1 kis marék szárított fafül gomba
1 bébi pak choy vagy 3 marék spenót vagy mángold (ízlés szerint ill. ami épp van otthon, de mindig csak egy fajtát, keverni nem szoktam) kb 2,5 dl víz
1 ek kukorica keményítő + 3 ek víz

A szárított fafül gombát leforrázom (általában 2x szoktam) és kb fél órán át áztatom. A szósz hozzávalóit összekeverem, félreteszem. A felszeletelt tofu mindkét oldalát olajban erős tűzön megsütöm. Ha az egyik oldala megpirult, vékonyra vágott zöldhagymával megszórom, megfordítom. A megsült tofura öntöm a szószt, hozzáadom a fafül gombát és a kiválasztott zöldet (a pak choyt és a spenótot darabolás nélkül, a mángoldot vastag csíkokra vágva), mérséklem a tüzet, átforgatom, majd hozzáöntöm a vizet és fedő alatt pár percig rotyogtatom. Kóstolom, ha nem elég sós, adok még hozzá egy kis szójaszószt. 5-6 perc után a kukorica keményítőt elkeverem egy kevés vízzel, majd állandó kevergetés mellett a szószba keverem. 2 perc múlva leveszem a tűzről, nagyon vékonyra szeletelt zöldhagymával, piros chilivel, esetleg egy kis szezámmaggal megszórva tálalom. Főtt vagy gőzölt rizst adok mellé.
Jó étvágyat!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések