Gyömbér szirup

Szándékosan nem írtam gyömbér szörpöt, mert ahhoz ez túl sűrű, és a felhasználása is szélesebb körű lehet, mint egy szörpnek. Pl. ízesíthetjük vele teánkat, gyümölcssalátánkat, palacsintát, süteményt, koktélt stb. és persze ihatjuk jégbehűtött üdítőként is (ekkor viszont semmiképp nem hagynék ki belőle egy kis frissen facsart citromlevet, de adhatunk hozzá friss mentát, vagy esetleg pár csepp rózsavizet).
Nálam mindig van itthon friss gyömbér, egyrészt mert egy kissé rákattantam az ázsiai konyhára, másrészt mert rendkívül jó immunerősítő. Télen torokfájás, infuenza idején a frissen főzött gyömbértea (recept esetleg később) 2-3 nap alatt kigyógyít, valóságos csodaszer, és ez évek óta működik nálam.



2 és fél dl sziruphoz
1 pohár friss gyömbér
2 pohár cukor
2 pohár víz
fél bio citrom

A vizet a cukorral felforralom, majd hozzáöntöm a meghámozott, felszeletelt gyömbért. Lassú tűzön, fedő nélkül 1 órán át főzöm. Ekkor hozzáadom a karikákra vágott citromot, és még fél óráig együtt forralom. Ha kész, hűtöm, majd üvegcsékbe töltöm. Hűtőben pár hétig eláll.
A szeletelt gyömbért sem kell a kukába dobni, cukrozott gyömbért készíthetünk belőle. Ígérem, a recept hamarosan jön.

Megjegyzések

  1. De szépek, még sosem kóstóltam gyömbért, egyszer volt egy bioboltból vett gyömbéres tusfürdőm, annak nagyon tetszett az illata, édeskés volt, eredetileg is olyan?

    VálaszTörlés
  2. Csúcs jó ötlet. Főleg, mert imádom a gyömbéres limonádét és eddig mindig frissen reszelgettem poharanként... :) Köszi szépen az ötletet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések