Szuperkönnyű, nyári tökfőzelék cukkinis zabpehely fasírttal (tej- és búzalisztmentes)

Egy jó ideig hanyagoltam a főzelékek készítését. Mindenféle bonyolult nemzetközi és hazai ételt szuperül el tudtam készíteni, de a főzelék mindig kifogott rajtam. Pontosabban a hagyományos rántással nem boldogultam. Vagy olyan híg lett a főzelék mint egy sűrűbb leves, vagy megállt benne a kanál, egyszerűen nem ment nekem ez a műfaj. Azóta készítem őket ( az utóbbi 2-3 évben), mióta egyszerűen hanyagolom a rántást és rizslisztet használok a sűrítéshez, bármilyen főzelékről is legyen szó. Ilyenkor nyáron különösen jó a friss zöldségekből elkészíteni gyerekkorom kedvelt vagy akkor épen utált főzelékét (a tökfőzelék az utáltak közé tartozott). Így viszonylag könnyen és gyorsan el lehet őket készíteni, habár pont ez a főzelék (a reszelés miatt) kissé időigényesebb. Jelenleg ez a kedvenc. Minden szombaton a közeli kis biopiacon beszerzek egy egész nyári tököt (jelen esetben 1,1 kg-os volt, ami a tisztítás után leapadt 70 dkg-ra), és a héten elkészül egy adag finom, abszolút könnyű tökfőzelék. Ehhez jól passzol a cukkini fasírt, amit időnként vöröslencsés verzióval váltok (minden hozzávaló ugyanaz, csak cukkini helyett vöröslencsét teszek bele). Az egy picit időigényesebb, mivel a lencsét előtte főzni kell.



3 személyre
70 dkg reszelt tök
1 nagyobb fej vöröshagyma
2-3 ek olaj
1 csokor kapor feldarabolva
3 dl szójajoghurt

2-3 ek rizsliszt
pár csepp citromlé (ízlés szerint)
kb 4 dl víz

A tököt meghámozom, kettévágom és kivágom a belsejét. A megmaradt tököt nagylyukú reszelőn lereszelem, ügyelve arra, hogy minél hosszabbak és vastagabbak legyenek a csíkok. A vöröshagymát tisztítom, majd felaprítom. Olajon aranysárgára pirítom, majd hozzáadom a reszelt tököt. Átforgatom és a kapor felét beledobom. Kb 5-6 percig dinsztelem, majd felöntöm kb 4 dl vízzel. Lefedem és 15 percig főzöm. (Közben összeállíthatjuk a fasírtot). Túl sokáig ne főzzük, mert akkor tökpépünk lesz. Sózom, beleszórom a többi kaprot, majd a szójajoghurtot elkeverem a rizsliszttel egy nagyobb edénykében és a főzelékből hozzá merek egy kis adagot, és alaposan elkeverem. Így elkerüljük, hogy a liszt összecsomósodjon a főzelékben, habár a rizsliszt kevésbé hajlamos rá mint a búzaliszt. Az egészet visszaöntjük a főzelékbe, elkeverjük és még pár percig főzzük. Ha szükséges, utánízesítjük. Forrón, zabpehely fasírttal tálaljuk.

Cukkinis zabpehely fasírt

8 db
10 dkg zabpehely
8 dkg reszelt cukkini
1 mini vöröshagyma
1 gerezd foki
1 ek őrölt piros paprika
1 ek tökmag

2 ek rizsliszt
víz
petrezselyemzöld
kókuszolaj a sütéshez

Mindent összekeverek és annyi vizet adok hozzá (kb fél-1 dl), hogy formázható legyen a fasírtunk. Kb 4 cm-es golyókat formázok, amiket fasírttá lapítok. Forró olajon, közepes lángon sütöm ki őket. Szeretem mostanában a kókuszvajat sütéshez használni, mivel jó ropogós lesz a végeredmény. Jó étvágyat!! :)







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések