Koreai sokrizs

Szeretnék szót ejteni kedvenc koreai bloggeremről, Maangchiról. Azontúl, hogy szuper receptjei vannak, igen színes egyéniség és árad belőle az ételek és az evés imádata. Habár ő nem vegetáriánus, de mivel a koreai konyha rendkívül gazdag zöldség és rizsételekben, és a vegáknak általában ott az opció, hogy helyettesítsd tofuval, ami a legtöbb esetben működik is, szóval sok ötletet és inspirációt kapok tőle.
Ez a sokrizses étel egy roppant egyszerű és gazdag köret, amit a koreaiak többféle zöldségétellel, salátával és levessel tálalnak.
Érdemes megnézni a videót, ahol a végén láthatjuk, hogyan épül fel egy nem túl bonyolult koreai ebéd. Ez a sokszínűség és változatosság az, ami egyszerűen lenyűgöz az ázsiai konyhában.
Az itt található sokféle rizst ázsiai boltokban tudjuk beszerezni. Érdemes kipróbálni a megszokott rizsek mellett.
Az itt olvasható recept nem pontosan felel meg az övének, mások az arányok és mennyiségek.


5 dkg barna rizs
5 dkg fehér édes rizs (glutinous rice néven találhatjuk meg)
3 dkg fekete édes rizs (glutinous black rice)
3 dkg árpa
6 dkg fehér rizs
fél cső kukorica (opcionális)

Az első 4 összetevőt kimérem, alaposan átmosom és beáztatom másfél-2 órára. A fehér rizst átmosom és főzés előtt a többi gabonához keverem. Annyi vízben ami kb 2 ujjnyival ellepi, felteszem főni, és fedő alatt 25 percig főzöm. Időnként megkevergetem. Tehetünk bele az utolsó 10 percben pl kukoricát vagy zöldborsót. Különféle zöldségételekkel, salátákkal vagy pl miso levessel tálalom.

Maangchi videó itt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések