Zöldséges ramen

Ezt a levest már régen szerettem volna posztolni, de mivel elég idő- és munkaigényes, így a fotózásra rendszerint nem maradt már idő, és jó fotó nélkül nincs recept sem.
Talán egy kicsit túlzás ramennek neveznem ezt a levest, hiszen Japánban egy ramen séf kb 10 évig tanulja, hogyan lehet a leves  csinját-binját elsajátítani. Ehhez házilag szoktak, többnyire búzatésztát készíteni, szóval, ki hogyan szereti. Nálunk már a rizstészta jól bevált.
Valójában a ramen egy nagy tál leves, amit sok tésztával - vegetáriánus verzióban - sok zöldséggel és tofuval tálalnak. Gyakorlatilag önmagában kitesz egy főétkezést. A receptben található adagok is így lettek megállapítva.
Annyit még hozzá tennék, hogy egy natúr ízű levesről van szó. Aki ezt kevesli, saját kis tálkájába tehet pár csepp szójaszószt vagy chili paprikát.




4 személyre
alapléhez
3 db kombu
4-5 cm-es friss gyömbér
2-3 szál répa
1 nagy gyökér vagy pasztinák
1 karalábé
1 kis darab kelkáposzta vagy fehér káposzta
brokkoli szára
1 zellergumó + zöld
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2,5 l víz


tálaláshoz
1 nagyobb sárgarépa
1 brokkoli rózsa
2 db shitake gomba
2-3 db felhő- vagy fafül gomba
20-25 dkg rizstészta (keskeny metélt vagy vékonyabb)
20 dkg füstölt tofu
2 szál zöldhagyma
2 ek olaj

Az összes alapléhez szükséges zöldséget alaposan megmosom, tisztítom. Darabolásukkal nem szoktam túl sokat vesződni, általában félbe vágom és mehetnek is a levesbe. Mindent a lábasba helyezek és felöntöm vízzel, majd először forralásig nagyobb, utána kisebb lángon (úgy, hogy a leves gyöngyözve forrjon), fedő alatt 2,5-3 órán átfőzöm.
Ez alatt bőven van időnk előkészülni a tálaláshoz, mivel ez is fontos része a műfajnak. A brokkolit kisebb rózsákra szedem. A sárgarépát hosszában félbe, majd ismét félbe vágom és átlósan felszeletelem.  A gombákat leforrázom és ázni hagyom legalább 15 percig. A shitake gombát ezután felszeletelem. A rizstésztát közvetlenül tálalás előtt készítem el: vagy a zöldséglében vagy sima felforralt vízben főzöm kb 2 percig, és leszűröm. A zöldhagymát is szeletetelem. A tofut úgy darabolom, hogy háromszögű szeleteket kapjak. Wokban olajat hevítek és nagy lángon ropogósra sütöm a tofuszeleteket. Kiszedem és tálalásig félreteszem. Az olajat is megtartom, mivel azt majd a levesre öntöm.
Ha kész van az alaplevünk, akkor egy kis lábasba kiszedek belőle és először a gombákat, majd kb 7-8 perc után a sárgarépát és a brokkolit is beleteszem, és addig főzöm, amíg roppanós marad (2-3 perc). Ha mindez megvan, tálalhatjuk a levesünket, általában külön-külön tálkákba: először a rizstésztát helyezzük a tálka aljára, majd majd szépen elrendezzük a többi hozzávalót is: a brokkolit, a gombákat, a sült tofut, a sárgarépát és a nyers zöldhagymát, majd forró levet merünk rá, amit természetesen átszűrünk és előzőleg az olajat is beleöntöttünk. A leveshez pálcikát és kanalat is tálaljunk, mivel ázsiai szokás szerint a szilárd anyagokat pálcikával eszik ki a levesből és a levét többnyire kihörpintik, de ez Európában kicsit furin mutat, szóval kell az a kanál.
Mi legyen az alaplében főtt zöldségekkel? Érdemes belőle francia salátát készíteni vagy más módon hasznosítani.
És ha eredetiben szeretnéd megkostólni a rament, akkor ajánlom a Momotarot, ahol vegetáriánus verzióban is készítik, zöldséggel, tofuval, házi tésztával, vegetáriánus alaplében.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések