Muhammara
Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor Aleppo paprikapelyhet használunk, ami Aleppo környékén termelt chilipaprikát jelent. Kétlem, hogy ezt be tudnánk szerezni, mivel a Szíriában 2 éve folyó harcok tönkre teszik a helyi termelést.
4 db nagyobb, "húsos" piros paprika (paradicsompaprika és kápia paprika vegyesen)
1 tk őrölt római kömény
3-4 ek dió
1 db chili kimagozva
1 tk citromlé
só
2 ek extraszűz olívaolaj + tálaláshoz
1 ek gránátalma szirup (nekem ez most nem volt)
friss mentalevél
A paprikát megmosom és egészben kb 200 fokos sütőben megsütöm. Félidőben megforgatom őket, h mindkét oldala puhára süljön illetve bebarnuljon. Ha kész, konyharuhával leterítem, hagyom hűlni, majd lehúzom a héjukat. A hozzávalókat a mentalevél kivételével egy mixelésre alkalmas edénybe helyezem, összeturmixolom. Tálalásnál dióval és mentával megszórom, olívaolajjal meglocsolom.
Nem csak kenyérre kenve fogyaszthatjuk, hanem zöldséglepények, saláták kiegészítőjeként is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése