Szecsuáni sült zöldbab

Itt a kínai újév, mint ázsiai konyha rajongónak illendő ilyenkor valami kínai finomsággal előrukkolnom. Nálam nagy kínai-ázsiai trakta valójában nyáron szokott lenni, amikor küldföldre települt és időnként hazalátogató barátnőimet és családjukat látom vendégül 8-10 fogásos menüsorral (alsó hangon talán megütné egy kínai család újévi ételválasztékát, persze a hagyományos újévi ételek nélkül).
Ez nem egy tipikusan újévi étel, és nem is mondhatom szezonálisnak, de annyira gyönyörű, friss zöldbab volt a zöldségesnél, hogy totálisan elcsábultam. A szecsuániak pl. így készítenék el...



2 személyre
25-30 dkg friss zöldbab
fél dl olaj a sütéshez
6 gerezd fokhagyma
5 cm-es friss gyömbér
2 szál zöldhagyma
3-4 db friss chili
2 ek szecsuáni savanyított zöldség (opcionális)*
a szószhoz
3 ek szójaszósz
3 ek kínai rizsbor
1 ek szezámmag
pár csepp szezámolaj
1 ek barnacukor


A zöldbabot megtisztítom, és meghagyom eredeti méretét (kb 10 cm-eseket sikerült most vennem). Alalposan megmosom, majd papírtörlővel szárazra törlöm. Kb fél dl olajon, nagy lángon, állandóan kevergetve megsütöm (ez kb 5-6 perc), és papírtörlőre szedem. Az olajat leöntöm.
Elkészítem a szószt: a hozzávalókat összekeverem, félreteszem.
A gyömbért, a fokhagymát és a savanyított zöldséget apróra darabolom, a zöldhagymát felszeletelem. Olajat hevítek a wokban és az előbb felsorolt hozzávalókat az egészben hagyott chilivel 3-4 perc alatt megsütöm. Ráöntöm a szószt és még 2 percig pirítom. Beledobom a megsütött zöldbabot, átforgatom és forrón tálalom  pl. natúr rizssel.

* szecsuáni savanyított zöldség: nagy hagyománya van Szecsuán tartományban egy speciálisan erre a célra gyártott kerámia edényben mindenféle zöldségeket különféle fűszerekkel savanyítani, érlelni. Én időnként készítettem már befőttes üvegben néhány verzióját, most pont savanyított sárgarépám volt. Erről majd később lesz egy poszt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések