Marokkói zöldségleves

Az ázsiai konyha mellett a másik nagy kedvencem az arab. Mivel évek óta semmilyen húsféleséget nem fogyasztok, így kizárólag a világ zöldségételei érdekelnek (na meg persze az édességei), és az arabok igazán nem panaszkodhatnak a találékonyságukra és változatos ízvilágukra.
Ez is egy könnyed, gyorsan elkészíthető, nem túl fűszeres leves, amit ilyen borús, hűvös tavaszi napon is szívesen fogyasztunk, annak ellenére, hogy az alapanyagok még a telet idézik
És akkor a recept: 



2 személyre
1 kisebb vöröshagyma
2 ek olívaolaj
1 közepes sárgarépa
1 kis zeller (vagy fehérrépa, vagy paszternák)
15 dkg sütőtök
só, bors, pici citromlé
tálaláshoz
1 tk olívaolaj
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 ek petrezselyemzöld + pár szál a díszítéshez
1 tk friss korianderzöld
1 kk pirospaprika
1 tk citromlé

A vöröshagymát aranysárgára pirítom az olajon, majd hozzáadom az apróra darabolt répát, zellert és sütőtököt. Együtt pirítom 8-10 percig, folyamatosan kevergetve, majd vízzel felöntöm. Kb 15 percig főzöm, sózom. Botmixerrel az egészet pürésítem, majd visszateszem a tűzre, és ismét felforralom. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatom. Borssal és citromlével ízesítem.
Közben elkészítem az ízesítőnket a tálaláshoz: az olívaolajon a fokhagymár és a felaprított zöldeket 1 percig hevítem, majd belekeverem a pirospaprikát és a citromlevet. Tálaláskor ezzel szórom meg a tányérokba mert levest. Pici zöldpetrezselyemmel még díszíthetem. Forrón fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Hú de jó. Én is imádom az arab konyhát, ilyen levest még nem csináltam de biztos felírom:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések