Indiai édesség, besan ladoo

Ennek a desszertnek az érdekessége az, hogy csicseriborsólisztből, azaz besanból készül, amit cukorral, vajjal (ghee-vel) és mandula darabkákkal kevernek el. Csodálatosan finom, és elkészítése kb 35 percet vesz igénybe.
A ladoo szó minden golyó formájú indiai édességnek a neve, és a ladoo-knak is egész sorozata létezik: van, amit búzadarából, teljes őrlésű lisztből, kókuszból vagy szezámmagból készítenek hasonló eljárással.



12 db
12 dkg csicseriborsóliszt
3 dkg búzadara
4-5 dkg vaj (ghee)
9 dkg nádcukor
1 marék mandula apróra vágva
3 db zöld kardamom magjai
kókusz vagy mandula a díszítéshez

A csicseriborsólisztet és a búzadarát serpenyőben elkezdem pirítani. Hozzáadom az olvasztott vajat, majd folyamatosan kevergetem, amíg a csicseriborsóliszt egy kissé megpirul, kap egy kis barnás színt. Ez kb 10-12 percet vesz igénybe, pontosan nem mértem le az időt. A lényeg az, hogy közepes lángon készítsük, kevergessük, és amikor már érezni lehet az illatát, akkor kész. Egy tálba öntöm, pár percig hagyom hűlni (de fontos, hogy a liszt még meleg legyen!!), majd hozzákeverem a nádcukrot, a kardamomot és a mandulát. Formázni úgy tudom (itt is lényeges, hogy ne várjuk meg, amíg kihűl), hogy a tésztát összenyomogatom golyó alakúra, ezt nem lehet hengergetni úgy mint pl a klasszikus kókuszgolyót. A golyók tetejét először pici olvasztott vajba, majd kókuszba, vagy apróra vágott mandulába mártom. Hidegen fogyasztjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések