2010. január 30., szombat

Bagel reggelire

Ha bagelt szeretnénk reggelire, akkor igencsak korán kell kelni, mivel bő 2 óra az elkészítési ideje. Viszont megéri, mert nem sok jobb dolog van az otthoni frissen sült bagelnél (na jó, van sok egyéb, de ez is toplistás).  Szóval, koránkelés ma egy kicsit nehezen ment, úgyhogy későn reggelizett a család. Már többször készítettem bagelt, és mindig kevertem a teljes őrlésű lisztet a fehér liszttel, (50-50%, 60-40%), de most csak teljes őrlésűt használtam. Ezt egy kicsivel tovább érdemes keleszteni,  de szépen megnőtt, és nagyon finom lett.


8 db-hoz
50 dkg jó minőségű teljes őrlésű liszt
3,5 dkg szárított élesztő
2 ek nádcukor
1 tk só
2,5 dl langyos víz
1 tojássárgája
mák

Összekeverem a lisztet, élesztőt, nádcukrot, sót, majd a vízzel jól elkeverem.  Ezután jön egy 15 perces dagasztás, ami reggeli karizom gyakorlatnak is tökéletesen megfelel, érdemes a karokat váltani, nehogy féloldalasak legyünk. 15 perc után a tészta szép egynemű és ruganyos lesz. Meleg helyen 50-60 percig kelesztem. A tésztát átgyúrom és 8 egyenlő nagyságú golyót formázok. 3-4 cm átmérőjű hengereket készítek, amiket összekanyarintok a végeinél. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és min. 15 percig meleg helyen ismét kelesztem. Közben vizet forralok egy nagy lábasban, amibe teszek egy kanál cukrot, majd óvatosan beledobom a bageleket (2-3-at egyszerre), megvárom míg feljön a felszínre, kiveszem őket és visszahelyezem a sütőlapra. Megkenem tojássárgájával, megszórom mákkal (vagy egyéb magvakkal) és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

3 megjegyzés:

  1. Szép a bagel, szép a fotó! :)

    VálaszTörlés
  2. Én meg imádom a bagelt, és imádom a mákot a tetején!:)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

    Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

    Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

    Üdvözlettel:
    Miner.hu

    VálaszTörlés