2009. december 15., kedd

Káposztás pogi

A kelt tészták is nagy kedvenceim közé tartoznak. Itt viszont nem használok 100%-ban teljes kiőrlésű lisztet, hanem általában 50-50% az arány.

fél fej fehér káposzta (közepes méretű)
1 közepes vöröshagyma
5 ek olívaolaj
30 dkg teljes őrlésű búzaliszt
30 dkg fehér búzaliszt
2 dl tejföl
15 dkg vaj
25 g élesztő
1 dl tej
1 ek nádcukor
só, bors
1 tojás a kenéshez

A káposztát vékonyra szeletelem, majd besózom, és kb 30 percig állni hagyom. Ha ez letelt, a káposztát kinyomom, és az olívaolajon a finomra vágott hagymával szépen megdinsztelem egészen addig, amíg a káposzta kap egy enyhe barnás színt. Sózom, ha szükséges és borsozom. Ha ez megvan, hagyom hűlni, és addig elkészítem a tésztát.
Az élesztőt felfuttatom a nádcukorral és a deci tejjel meleg helyen. Közben a liszteket kimérem, hozzákeverem a tejfölt, az olvasztott vajat, az élesztőt és a káposztát. Jó alaposan összegyúrom. Sózom, borsozom. Meleg helyen 1 órán át kelesztem.
Ha megkelt, átgyúrom a tésztát, és 1 cm vastagságúra nyújtom, tetejét késsel berácsozom. 5 cm átmérőjű szaggatóval kerek formákat szaggatok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tojással megkenem a tetejét és még 30 percig kelesztem. 160 fokon, légkeveréses sütőben sütöm, amíg megpirul a teteje (15-20 perc kb). Nekem 2 tepsibe fért el ez a menyyiség. fontos, hogy hagyjunk helyet a pogácsák között, mert még nő a térfogatuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése